Zoals al eerder gesteld: Olivier Bommel hoort m.i. thuis in het rijtje van Leiders als Caesar, Mandela, Patton en Churchill (en misschien Obama). Dit is ogenschijnlijk een nogal boute stelling, immers “leadership is one of the most magnetic words in the English language. Mention it, and a perceptible aura of excitement, almost mystical in nature, appears. Macbeth, Marie Antoinette, Hannibal, Caesar, such names are electric!.” (Lombardo en Mc Call ,Leadership: where else can we go?).
Waarom is Bommel ook ‘electric and magnetic’? Omdat hij in tegenstelling tot de anderen, de enige incompetente leider is in dit rijtje (zoals ongeveer 75% van alle leiders). En omdat hij, ondanks of juist door zijn incompetentie, zeer effectief is als leider. Wat is zijn geheim? Door het erkennen van zijn incompetentie roept hij medewerking op. Zijn 'team' gaat als een speer! Bommel hoort thuis in bovengenoemd illustere gezelschap omdat hij , in tegenstelling tot de anderen,navolgbaar is voor gewone leidinggevers.
1 Comment
Worden leiders geboren of gemaakt of....? Olivier Bommel laat zien dat, of hij nu zo geboren of gemaakt is, het in ieder geval een keuze is. Hij kiest ervoor om continue zijn stempel te drukken op mensen en dingen. Hij wil gewoon leidinggeven. De vraag is natuurlijk of hij keuzevrijheid heeft. Theoretisch wel, maar die vreemde afwijkende drang om leiding te geven zit wel heel erg diep en ik vraag me af of hij echt wel weerstand zou kunnen bieden tegen die drang. Die drang of neiging is zo stevig dat hij alle trammelant, gedoe en ellende die vaak voortkomt uit het willen leidinggeven voor lief neemt. De vraag hierna is natuurlijk waar die , vaak irrationele, drang uit voortkomt. Een genetisch defect, een opvoedingstrauma of een hormoonstoornis? Ik zou het niet weten. Het is en blijft een groot mysterie dat mensen kiezen voor het willen leidingeven. Een beetje verstandig mens kiest voor andere vormen van tijdsbesteding.
In de twintigste eeuw is een mythe van de manager als modern hero ontstaan. Op een of andere wijze gingen we denken dat leiders en managers mensen met bijzondere eigenschappen en competenties zijn. En die eigenschappen en compententies zouden bijzonder positief en bewonderingswaardig van aard zijn. Empathisch vermogen, kunnen Verbinden, de Weg wijzen, besluitvaardigheid, helicopterview etc etc. Vanuit deze droombeelden is een miljarden-industrie van welzijn en geluk ontstaan: Cursussen, goeroes, seminaris, consultants, ceo's, coaches: allen op weg in een razende roes naar nergenshuizen. Steeds opnieuw leiderschap als modern heroism uitvinden en steeds opnieuw modern management-heroism nastreven. Big business.
Bommel maakt een einde aan dit modern-hero gedoe. Hij is een plompe, egocentische en niet al te slimme beer.Een anti-held. Maar bijzonder succesvol als Leider. Van Bommel kunnen we wat leren. En, misschien wel veel belangrijker, van Bommels kunnen we iets afleren. Namelijk het stoppen met het najagen van modern hero skills &competencies. Covey hoort thuis in de sprookjesafdeling. ![]() Waarom deze site stempeldrang heet? Omdat de neiging om je stempel te drukken op situaties en mensen 'the difference which makes the difference' is op het gebied van Leiderschap. Bommel laat zien dat leiderschap in essentie geen kwestie is van capaciteiten, competenties en allerlei modern hero-achtige eigenschappen. Nee, die vreemde (misschien zelfs wel pathologische) neiging om de dingen en mensen naar je hand te zetten maakt het primaire verschil tussen leiders en niet-leiders. Bommel is, ondanks zijn incompetentie en egocentrische levenshouding, in al zijn avonturen een enorme stempelaar en dat maakt hem een leider. Hij hoort m.i. zelfs thuis in het rijtje van Leiders als Gandhi, Mandela, Patton en Churchill en misschien Obama. Deze vraag zag ik op een Linkedin Group staan. Een interessante vraag. Helaas zijn de antwoorden op zo'n vraag vaak zo traditioneel. Opgeteld en afgetrokken komen al die antwoorden erop neer dat de leider een soort 'modern hero' moet zijn met visie, empathie en allerlei schitterende vaardigheden en competenties.
Vanuit Bommeliaans perspectief kom je tot heel andersoortige antwoorden. Bommel laat zien dat bijvoorbeeld het erkennen van je incompetentie de allerbelangrijkste competentie is van een Leider. 'Tom Poes, verzin een list!' Er is niets zo aantrekkelijk dan het volgen van een leider die het ook niet meer weet en/of absoluut onhandig is in het uitoefenen van zijn functie! Dat roept automatisch de Moeder van alle Reflexen op bij ons allen. Dan willen we helpen enzo. |
Visit also
|
leidingeven-lr.pdf | |
File Size: | 765 kb |
File Type: |
Archives
December 2021
September 2021
February 2019
June 2018
November 2017
October 2017
January 2016
December 2015
June 2015
February 2015
November 2014
October 2014
February 2014
January 2014
October 2013
September 2013
July 2013
May 2013
March 2013
February 2013
October 2012
July 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
December 2011
October 2011
September 2011
April 2011
February 2011
January 2011
December 2010