Ask yourself: Do I want to influence others? Am I ready and willing to do so? This is the most fundamental task that managers and leaders perform. If you will not or cannot do it, if it makes you uncomfortable, if other needs — to be liked, for example — feel more compelling, you will struggle as a boss. ![]()
1 Comment
![]()
![]() Noblesse Oblige kun je het beste verduidelijken door het absoluut tegenovergestelde te laten zien: de corporate psychopaat. De Engelse professor Boddy stelt dat deze types "voor het grootste feel de financiele crisis hebben veroorzaakt" omdat hun "single- minded pursuit of their own self-enrichment and self- aggrandizement to the exclusion of all other considerations has led to an abandonment of the old-fashioned concept of noblesse oblige, equality, fairness, or of any real notion of corporate social responsibility." Zie de bijlagen. ![]()
![]()
![]()
Ongetwijfeld was Jobs een groot ondernemer en innovator, maar was hij ook een excellente leider? Laten we eens ‘Bommel’s view on leadership’ loslaten op Steve Jobs. In deze analyse heb ik gebruik gemaakt van een aantal artikelen over Jobs’s management en leiderschapsstijl (zie de bijlagen). Als je deze analyses over Jobs doorneemt dan worden een aantal zaken heel snel duidelijk. Hij scoort bijzonder hoog op stempeldrang, pushing the limits en het ontstijgen van platvloerse doelstellingen. Ook scoor ik hem hoog op het element ‘creatief kunnen omgaan met je eigen incompetenties’. Dit lijkt wat raar omdat Jobs nou niet bepaald incompetent, hulpzoekend of ‘afhankelijk van zijn medewerkers’ overkomt. Day klopt, maar wat toch de doorslag geeft in mijn hoge score is dat Jobs de selectie van goede mensen als cruciaal beschouwde en daar zelf veel tijd en energie in stak: hij zocht het neusje van de zalm. Dit duidt erop dat 1. hij heel goed wist waar hij zelf geen verstand van had en 2. de kunst beheerste om goed gebruik te maken van de competenties van zijn medewerkers. Iets wat lastiger wordt het element ‘successen vieren’. De jonge Steve Jobs had hier behoorlijk wat moeite mee en had de neiging om de successen van anderen zelf te claimen en de schuld van falen bij een ander te leggen. Bij de oudere Steve Jobs zijn er verschillende aanwijzingen dat hij de kunst ging verstaan om gezamenlijk successen te vieren. Hij groeide dus de goede kant op. Nog lastiger is het element noblesse oblige. Ik wil Steve Jobs niet te kort doen, maar ik heb geen aanwijzingen gevonden dat hij iemand was die gedreven werd door verheven idealen, humanitaire doelstellingen of een bepaalde ethiek e.d. Tevens was hij in zijn omgang met zijn medewerkers bloedhard en vertoonde weinig consideratie. Vandaar zijn ondergemiddelde score (met een vraagteken) op dit element. Was Steve Jobs vanuit ‘Bommels view’ een leider? Absoluut, gezien zijn hoge score op met name stempeldrang. Was hij een excellente leider? Nog niet. Met name zijn gebrek aan noblesse oblige belemmerde hem om dit predikaat te verdienen. ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
3750 respondenten in 12 landen reageerden op de volgende eenvoudige vraag: In welke mate laten de volgende categorieën leiders doeltreffend leiderschap zien?
Hun antwoorden? Business: slechts 36% Non-profit: slechts 26% Politiek: slechts 25% Food for thougt! |
Visit also
|
leidingeven-lr.pdf | |
File Size: | 765 kb |
File Type: |
Archives
December 2021
September 2021
February 2019
June 2018
November 2017
October 2017
January 2016
December 2015
June 2015
February 2015
November 2014
October 2014
February 2014
January 2014
October 2013
September 2013
July 2013
May 2013
March 2013
February 2013
October 2012
July 2012
May 2012
April 2012
March 2012
February 2012
December 2011
October 2011
September 2011
April 2011
February 2011
January 2011
December 2010