Stempeldrang
  • Bommel's view
  • Bommel Test
  • Infographic
  • Bommel's pad
  • Contact
  • Bommel's view
  • Bommel Test
  • Infographic
  • Bommel's pad
  • Contact

Over cycluszotheid en poortwachters

11/7/2014

0 Comments

 
Managers zouden meer poortwachter moeten zijn. Via hen worden allerlei ‘time & energy-consuming’ acties en initiatieven van de top doorgesluisd naar het eigen team. En als ze te veel doorsluizen dan ontstaat er overbelasting. Bij henzelf en bij hun team.

Laten we eerst eens kijken naar karakter is van die ‘time&energy-consuming activities’. In heel veel gevallen hebben die te maken met een overkill aan management-cyclussen.
In een normale managementcyclus  stelt een organisatie stelt vast waar men naar toe wil (Soll) en waar men nu staat (Ist) en ontwikkeld plannetjes om naar ‘Soll te komen en gaat  dan aan het werk.

Foto
Prima benadering, nog niets aan de hand. Integendeel: een goede managementcyclus geeft koers, richting , focus en rust in de tent. Zo’n cyclus is een prima middel voor Management of Time.

Maar helaas, wat goed bedoeld is, heeft soms averechtse effecten. Wat je vaak in de weerbarstige praktijk ziet is dat managementcyclussen voortijdig worden afgebroken of tijdens de tijdens de rit gewijzigd worden dan wel dat er steeds nieuwe cyclussen worden toegevoegd. Let wel: de bedenkers van dit soort cyclussen in de top hebben hier geen last van. Sterker nog: het is hun vak en  wijze van brood verdienen.

Maar voor de ‘consumenten’ ziet het er wat anders uit. Ongeveer als volgt:

Foto
Zij worden geconfronteerd met steeds veranderende en nieuwe plannen, waarvan de samenhang (of verschil) niet altijd echt duidelijk en welke veel onnodige ruis, gedoe, trammelant, werk en frustratie veroorzaken.  Deze overkill aan managementcyclussen is een belangrijke oorzaak van overbelasting en werkdruk.

Zoals al gezegd, managers (en m.n., middenmanagers) zouden meer poortwachter moeten zijn. Zij zijn degenen die continue moet gaan knokken tegen cyclus-zotheid en zij moeten voorkomen dat deze ellende door druppelt naar het eigen team. Middenmanagers hebben de volgende rollen te vervullen en een combinatie van twee van die rollen leidt automatisch tot poortwachterschap.

Foto
Hoe kun je als middenmanager cyclus-zotheid bestrijden of zodanig kanaliseren dat je team en jezelf er zo weinig mogelijk last van hebt? Er zijn paar strategieën waar je uit kunt kiezen:

1. Mee gaan sturen: als je in de gelegenheid komt om zelf mee te gaan sturen, de koers te bepalen en managementcyclussen te ontwerpen, dan wordt je minder consument van koerswijzigingen (wat veel beter aanvoelt) en kun je allerlei onnodige/onrealistische managementcyclussen proberen in te dammen. Een dergelijke benadering is alleen mogelijk als je tot de Insiders-groep behoort van de koersbepalende manager. Zit je daar niet, ……dan moet je zorgen dat je erin komt.

2. Kritische consumentengedrag: Als je niet in de positie zit om mee te sturen dan ben je alleen ‘consument’. Als ‘consument’ van allerlei managementcyclussen mag je echter kritische vragen stellen over met name de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de doelstellingen en welke middelen het management verstrekt om dit te realiseren. ‘U wilt dit, maar dan is nodig dat….. ………..’ Een dergelijke vraagstelling (mits constructief gebracht) kan leiden tot een bijstelling van de cyclus of betere voorwaarden om e.e.a. te realiseren. Als consument van het continue veranderende en ambitieuze beleid en plannen, mag u ook terecht de vraag stellen naar de prioriteiten. ‘U wilt dit en dat en dat, maar onze tijd, geld en energie is schaars, dus wat heeft nu de prioriteit? We kunnen maar een paar dingen tegelijk echt goed doen. Zegt u het maar’.

 
Foto
De prioriteitenmatrix is in dit verband ook een krachtig medicijn tegen de ‘cyclus-zotheid’ van modern management. Vraag je manager maar eens de matrix voor jouw functie in te vullen. En niet alles kan, dus er zal gekozen moeten worden!
 

3. Bend over, here they come again. De vraag doemt op wat je nu kunt doen, als jezelf niet mede aan het roer staat en als kritisch consumentegedrag niets oplevert? Laten we realistisch zijn: soms kunnen we niets doen aan die maalstroom van plannen, veranderingen, doelstellingen en beleid. Soms kun je alleen maar bukken en/of meebewegen. Hopen dat het overgaat. Wachten op betere tijden. Doen wat minimaal nodig is om mee te blijven doen.

 

Management of Time is wat anders dan timemanagement. Geen quick fixes. Soms moet je heel hard werken om het relaxter te krijgen. I never promised you a rosegarden.

0 Comments



Leave a Reply.

    Visit also
    www.darkpharma.nl
    www.web-atelier.nl

    Bommel's view

    In mijn boek 't Wordt tijd dat ik de leiding neem', tracht ik Olivier B,Bommels volstrekt unieke Leiderschapsformule te ontrafelen. Alhoewel dit eigenlijk onmogelijk is, heb ik toch een aantal verrassende hapklare brokken uit zijn leiderschapssucces weten te destilleren. Eigenlijk is daaruit een uniek en verrassend perspectief op management en vooral Leiderschap ontstaan. Vanuit dit Bommeliaanse perspectief zal in deze blog vragen en vraagstukken rondom managen en leidinggeven worden behandeld. Eventuele vragen van uw kant kunt u doorgeven via het contactformulier.

    Picture
    View my profile on LinkedIn
    Foto
    leidingeven-lr.pdf
    File Size: 765 kb
    File Type: pdf
    Download File

    Archives

    December 2021
    September 2021
    February 2019
    June 2018
    November 2017
    October 2017
    January 2016
    December 2015
    June 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    February 2014
    January 2014
    October 2013
    September 2013
    July 2013
    May 2013
    March 2013
    February 2013
    October 2012
    July 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    December 2011
    October 2011
    September 2011
    April 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010

Powered by Create your own unique website with customizable templates.